Είστε εδώ

Ενίσχυση

Φέτος η χριστουγεννιάτικη εθελοντική δράση μας, Santa Run Komotini 2019, υποστηρίζει το βαρυσήμαντο έργο του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής, θέτοντας ως στόχο την συλλογή του ποσού των 15.000€ για την αγορά ενός οχήματος 4x4 για την κάλυψη των αναγκών του Ερυθρού Σταυρού.

Λίγα Λόγια για τον Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δημιουργήθηκε το 2014 εκπαιδεύοντας τους πρώτους οκτώ (8) Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες, ενώ σήμερα το Σώμα αριθμεί πενήντα δύο (52) ενεργούς Εθελοντές, Διασώστες. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Σχολής Σαμαρειτών και Διασωστών  του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι το πληρέστερο που υπάρχει στην χώρα μας σε επίπεδο εθελοντικών οργανώσεων παρόμοιου αντικειμένου και δράσης. Συνολικά, η βασική εκπαίδευση έχει διάρκεια 15 μήνες, που εκτός από τα μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά), οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται στα Τ.Ε.Π. των οικίων δημόσιων νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας και παράλληλα συμμετέχουν και στις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (καλύψεις, αποστολές κ.α.) με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας.

Πέρα από την εκπαίδευση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πέντε (5) εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες του Π.Τ. Κομοτηνής είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό που συνεργάζεται άμεσα με το Τομέα Σαμαρειτών, εκπαιδεύτηκαν στην ηθική, στη διοίκηση ομάδων και διμοιριών, στην υγιεινή τροφίμων, στη ραδιολογικές – βιοχημικές – πυρηνικές – εκρηκτικές ύλες, στην διοίκηση στο πεδίο των καταστροφών αλλά και στην ασφαλή χρήση ποδηλάτου ανάγοντας το συνολικό επίπεδο εκπαίδευσης της Κομοτηνής.      

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές του Π.Τ. Κομοτηνής έχουν αδιάκοπη παρουσία 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο καλύπτοντας από το 2014 μέχρι και σήμερα, κατόπιν αιτημάτων, τους περισσότερους αθλητικούς συλλόγους της ΠΕ Ροδόπης. Καθ` όλη τη διάρκεια αυτών των ετών οι εθελοντές μας έχουν παραστεί σε όλα τα συνέδρια, αλλά και εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων ενώ παρείχαν υγειονομική κάλυψη σε όλα τα συνέδρια των AXEPANS, ROTARY, LIONS, της Σχολής Τ.Ε.Φ.Α.Α του Δ.Π.Θ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Π.Ε. Ροδόπης, το Συνέδριο Γλώσσα και Εθνική Ενοότητα, καθώς και σε όλα τα συνέδρια - εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Το Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Π.Τ. Κομοτηνής βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους Δήμους της ΠΕ Ροδόπης, Δήμο Κομοτηνής, Δήμο Μαρωνίας – Σαπών, Δήμο Αρριανών και Δήμο Ιάσμου, καλύπτοντας πάντα υγειονομικά τα δρώμενα και τις διοργανώσεις των Δήμων ενώ όποτε υπήρξε έκτακτη ανάγκη ήταν άμεση η Βοήθεια των Εθελοντών μας προς τους Δήμους.

Εκπαιδευόμαστε για τα δύσκολα και αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μας με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με την Πολιτική Προστασία ΠΕ Ροδόπης, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ είναι άριστη και σε κάθε καταστροφή ή έκτακτη κατάσταση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης άμεσα κινητοποιηθήκαμε ύστερα από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας να συνδράμουμε σε φωτιές, πλημμύρες αλλά και σε αναζητήσεις αγνοουμένων δείχνοντας πάντα τον εθελοντικό επαγγελματισμό, την ανιδιοτέλεια, την πειθαρχεία, το σεβασμό και την εκπαίδευση που διακατέχει τους εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες.

Ένα άλλο κομμάτι που έχει αναλάβει το Σώμα είναι η εκπαίδευση πολιτών, στο οποίο δίνετε μεγάλη βαρύτητα, παρόλο που διαθέτουμε μόνο έναν εκπαιδευτή. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί περίπου 800 πολίτες στο Νομό Ροδόπης στη Βασική υποστήριξη Ζωής και στην αντιμετώπιση αιμορραγιών και ατυχημάτων ενώ παράλληλα μετά από Συμφωνία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύετε όλοι η Αστυνομική Δύναμη της χώρας από τα κατά τόπους Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση και όποτε ζητήθηκε από όμορα τμήματα Σαμαρειτών, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Θεσσαλονίκης έστειλε εθελοντές από το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής για να συνδράμουν συλλογικά με στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση. Το κοινωνικό πρόσωπο των Εθελοντών Σαμαρειτών τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το αντιλαμβάνονται οι πολίτες βλέποντας τους σε Σούπερ Μάρκετ της Κομοτηνής να Συγκεντρώνουν τρόφιμα να τα συσκευάζουν και αθόρυβα να τα παραδίδουν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Συνολικά έως σήμερα το Σώμα Σαμαρειτών έχει παρευρεθεί και στις 1700 αιτήσεις για υγειονομική κάλυψη ή εμπλοκή σε αποστολές, οι 1700 αιτήσεις μεταφράζονται σε 9000 ώρες που χρειάστηκε να επέμβουν οι εθελοντές Σαμαρείτες μας.